Bio

How Many Sisters

How Many Sisters – Anna-Mari Kähärä, Mervi Hiltunen, Pirjo Aittomäki – kuuluu lauluyhtyeittemme ehdottomaan eliittiin. Yhtyeen tavaramerkki on jäljittelemätön ja erottuva sointi: kolme ääntä, jotka soivat yhdessä kuin yksi soitin.

Nykyisessä, vuodesta 1989 toimineessa kokoonpanossaan, How Many Sisters lauloi itsensä suuren yleisön tietoisuuteen 1992–93 lähetetyn Pellit auki -ohjelman (YLE TV1) house bandina. Yhtye herätti jo silloin huomiota korkeatasoisilla, musiikillista laaja-alaisuutta ja esityksellistä moni-ilmeisyyttä ja huumoria ilmentäneillä numeroillaan. Yhtye on sittemminkin kaihtanut musiikillista lokerointia, repertuaariin on mahtunut niin schlagereita kuin etnoakin ja säestävät kokoonpanot ovat vaihdelleet big bandeistä sinfoniaorkestereihin. Yhtye esiintyy usein myös ilman säestystä, a cappella.

1994 UMO JAZZ ORCHESTRAN kanssa toteutetun konserttiprojektin myötä How Many Sistersin yhteistyökumppaniksi vakiintui pianisti-sovittaja-kapellimestari Kirmo Lintinen. UMOn, Lintisen ja Sistersien jazzstandardeja tuoreesti versioiva ohjelmisto tallennettiin Stolen Moments -levylle (Proprius) lukuisten konserttiesitysten jälkeen 2002.

Vuodesta 1994 on jatkunut myös menestyksekäs yhteistyö Kirmo Lintisen nimeä kantavan trion kanssa. How Many Sisters ja Kirmo Lintinen Trio ovatkin olleet suosittu esiintyjä jazzfestivaaleillamme. Vuonna 2004 yhtyeet juhlistivat kymmenvuotista yhteistä taivaltaan yleisö- ja arvostelumenestyksen siivittämällä Jazzliiton kiertueella. Kiertueen ohjelmistoon pohjautuva, lähinnä Anna-Mari Kähärän sävellyksiä ja Kirmo Lintisen sovituksia sisältävä, Thank You For The Kiss -albumi (Rockadillo) ilmestyi 2005.

Tätä nykyä yhtye on ohjelmiston suhteen omavarainen ja keskittyy esittämään konserteissaan Kähärän ja Lintisen tuotantoa. Vahvasti omaäänisessä ja tunnistettavassa sävelkielessä ja tyylillisesti rikkaissa ja vivahteikkaissa sovituksissa voi kuulla vaikutteita niin kansanmusiikista, jazzista kuin klassisesta musiikistakin. Sekä suomen- että englanninkieliset laulutekstit löytyvät useimmiten runoudesta, eri aikakausien klassikoista ja nykyrunoilijoilta.

Kotimainen runous on pääosassa Ikävä omia maita -konserttikokonaisuudessa, joka toteutettiin vuonna 2004 Georg Malmstén -säätiön Kähärälle ja Lintiselle myöntämän apurahan turvin. Omaa tuotantoa sisältävän sinfonietta-konserttiohjelmiston toteuttaminen oli luonnollinen askel jo 1990-luvun alkupuolella alkaneessa yhteistyössä klassisten orkestereiden kanssa. Ikävä omia maita sai ensiesityksensä Oulussa syksyllä 2005. Sen jälkeen kokonaisuus on kuultu Joensuussa ja Porissa (molemmissa v. 2007) ja osia siitä mm. Tapiola Sinfoniettan SF-Sinfonisia Fantasioita -produktiossa ja Kymi Sinfoniettan vappukonserteissa 2007.

Sistersien jäljittelemätöntä soundia on kuultu myös muiden artistien tuotannoissa, joista viimeisimpiä ovat vierailu Karita Mattilan runsaasti huomiota saaneessa Fever-produktiossa (2007) Tampere-talossa sekä Avanti!:n Suvisoitossa Béla Bartókin Kyläkuvia -teoksessa (2008).

2012 tulee kuluneeksi 30 vuotta How Many Sistersin perustamisesta. Kuopion musiikkilukiossa alkunsa saanut yhtye juhlii pyöreitä vuosiaan julkaisemalla Ikävä omia maita -cd:n, jolla se tulkitsee Kähärän ja Lintisen sävellyksiä yhdessä Lintisen johtaman Tapiola Sinfoniettan kanssa. Levyllä vierailee myös viulisti Pekka Kuusisto.
***
How Many Sisters

For over 30 years, How Many Sisters has been one of the leading vocal groups in Finland. Their distinctive trademark sound is truly unique: three voices that seamlessly blend to sound like one instrument.
Since forming in 1982, How Many Sisters has performed extensively in Finland as well as internationally with jazz trios, big bands and symphony orchestras.
.
Today the group´s repertoire consists of compositions by Anna-Mari Kähärä, influenced by jazz, pop and classical music as well as Finnish folklore and poetry from Anglo-American and Finnish tradition.
The group has released two jazz-influenced albums with its long-time musical partner Kirmo Lintinen: Stolen Moments (2002) with UMO Jazz Orchestra and Thank You for the Kiss (2005). This collaboration reached new heights in 2005 with the touring premiere of Ikävä omia maita – Longing for Homeland, a selection of songs for vocal group and symphony orchestra.